En Popüler Yaylı Müzik Aletleri

En Popüler Yaylı Müzik Aletleri

En popüler yaylı müzik aletleri yazımızda sizlere, çağlar boyunca en çok kullanılan ve en çok bilinen yaylı müzik aletlerini listeleme kararı aldık. Dünya tarihi boyunca insanların ilgi odağı olmuş, uyandırdığı coşku ve heyecanla dikkatleri üzerine toplamayı başarmış olan bu enstrümanların listesini son 50 yıla göre şekillendirdiğimizi bilmenizi isteriz. Ayrıca bu yazıda ilgili enstrümanların kısa ve öz olarak yaşadıkları tarihi süreçler de bulunmaktadır. İşte karşınızda en popüler yaylı müzik aletleri.


Gitar
Sadece yaylı enstrümanlar arasında değil, gelmiş geçmiş en bilinen enstrümanlar arasında da yer alan gitar, en popüler yaylı müzik aletleri listemize ilk sıradan girişini yapıyor. Yaklaşık 5000 yıla kadar eskilere giden bu yaşlı enstrümanın Antik Mısır'da, Antik Yunanistan'da, Avrupa'da ve Anadolu'da birçok medeniyet tarafından kullanıldığı biliniyor. Gitarın kullanıma başlanıldığı ilk yer konusunda henüz net bir fikir bulunmuyor, bilinen tek konu şu ki gitarın oldukça basit bir felsefesi olması hemen hemen her medeniyette kullanılmasına ön ayak olmuştur. 


Elektro Gitar
Bir gitar çatallaması olan ve sesleri manyetikler aracılığıyla elektriğe, elektriğin ulaştığı amplifikatör aracılığıyla da sese dönüştüren elektro gitar en popüler çalgılardan birisidir. Bu listedeki diğer çalgıların aksine oldukça yeni olan elektro gitarın 1900'lü yıllarda Avrupa'da ortaya çıktığı biliniyor. 1950 yıllardaysa hala günümüzde kullanılan tasarım çizgisini kazanan elektro gitar, kullanımı kolaylaştırılarak ve pratikleştirilerek müzik dünyasına sunulmuş oldu.


Bağlama
Dede Korkut hikayelerinde sıkça adı anılan Kopuz, günümüzde son haliyle bağlama adını almıştır. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar gelen bağlama, her Türk evladının ciğerine işlemiş ve bu yörenin çocuklarına armağan olmuş bir çalgıdır. Anadolu saf kimliğini yansıtan ve yoldaşlığıyla birçok türküye renk katan bağlamayı listemizde bulundurmak olmazsa olmazdı.


Keman
En popüler yaylı müzik aletleri listemizin ikinci sırasında keman yer alıyor. Gitara göre oldukça farklı kullanıma ve farklı ses tonlarına sahip olan bu enstrümanın tarih sayfalarında birçok kişi tarafından "gitar çatallaması" olarak değerlendirildiği bilinmektedir. Sadece dört teliyle ve farklı gövde yapısıyla bilinen kemanın Orta Asya'daki göçebeler sayesinde bütün Dünya'ya yayıldığı, sonrasında da Fransa'da son şekli verilerek bilinen keman halini aldığı bilinmektedir.


Karadeniz Kemençesi
Özellikle Karadeniz bölgesiyle eşleşmiş olan kemençe Araplar tarafından da çokça kullanılmıştır. Kıpçak Türkleri'ne ait olan bu çalgının, Gagavuz Türkleri tarafınca da bugünkü "horon" olarak tanındığı biliniyor. Özellikle Yunanistan tarafından da son dönemlerde sahiplenilmeye başlanan bu enstrümanın kendine has sesi ve oyunları bulunması onu Türk kültürü ile özdeşleştiriyor.


Kabak Kemane
En popüler yaylı müzik aletleri listemizde bir Türk Halk Müziği ögesine de yer vermesek olmazdı. Kabak kemane, kendisine has deri kapağı ve yayıyla benzerlerinden çok daha farklı bir çizgide ilerliyor. Ege Bölgesi'nde sıkça kullanılan bu çalgının temelleri Orta Asya'dan Anadolu'ya gelmesiyle atılmıştır. Ayrıca enstrüman, Azerbaycan tarafında da "kemança" adıyla aktif olarak kullanılıyor.


Viyola
Şekil itibariyle kemana ve kullanım itibariyle de çelloya benzetilen viyola, büyük yapısı ve çıkardığı eşsiz seslerle benzerlerinden ayrılmaktadır. Özellikle orkestralı müziklerde sıkça kullanılan viyolanın 18. yüzyılın Avrupa'sında son şekliyle beraber tanındığı biliniyor. Enstrümanın direkt olaraksa 16. yüzyılda İspanya kökenli "Vihuela" adlı bir çalgının çatallaması olarak ortaya çıktığı düşünülüyor.


Viyolonsel
16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan viyolonsel, bir diğer adıyla çello olarak bilinmektedir. Keman ailesinden gelen ve viyolaya da oldukça benzeyen çalgının temel farkı çıkardığı sesler, yay yapısı ve boyutlarıdır. Hemen hemen her Hollywood filminde, orkestrada ve akustikhanelerde kullanılan enstrümanın çıkışı Fransa'dan olmuştur.


Banjo
Afrika kökenli bu enstrümanın ismini Afrika'daki banjuradan aldığı biliniyor. Çalgının gövdesini oluşturan yuvarlak yapısı enstrümana özel bir estetik kazandırırken, 4 telli ve 5 telli olarak ikiye ayrılması da enstrümana özel bir ses soluğu katmaktadır. Afrika taraflarından Amerika'ya çalışmak için giden işçilerin sıkça kullandığı Banjo, Amerika yoluyla da Avrupa'ya açılarak günümüzdeki popülerliğine ulaşmıştır.


Arp
En popüler yaylı müzik aletleri listemizin son enstrümanı Arp oluyor. Görünüşü ve kullanımı itibariyle oldukça ilginç bir enstrüman olan Arp, Klasik Batı Müziği ile eşleşmiş en eski çalgılardan bir tanesidir. Şekli ve kullanımı itibariyle yayla oka benzetilen çalgıyı çalan kişi adeta bir okçuyu andırmaktadır. Bünyesinde barındırdığı onlarca telle beraber çok farklı sesler çıkartabilen enstrümanın en büyük özelliği, az önce bahsettiğimiz estetik görünümü ve muazzam genişlikteki ses skalasıdır.
En Popüler Yaylı Müzik Aletleri - Son
En popüler yaylı müzik aletleri listemizin sonuna geldik. Dünya üzerinde bulunan ve popülerliğiyle tanınan enstrümanları listelediğimiz bu listeyi okuduğunuz için teşekkür ediyor, bir sonraki yazımızda tekrar görüşmeyi diliyoruz. Daha fazlası için hem sitemizi hem de sosyal medya hesaplarımızı takipte kalmayı unutmayın.
 

Bültenimize Ücretsiz Abone Ol!

En son gelişmeleri almak için hemen bültene abone ol!